dijous, 7 d’octubre del 2010

Jutjats sense papers


M’ha agradat veure avui la presentació del nou programa informàtic e-justicia.cat, un sistema basat en a la tramitació electrònica dels procediments judicials i en la utilització de la signatura electrònica. Comprovar que totes les fases d’un expedient es poden fer, des d’un punt de vista tècnic, de forma electrònica és un gran avenç, i que això passi justament a l’Administració de justícia, un dels sectors menys permeables a l’ús de noves tecnologies, és doblement positiu.
El pas cap a una administració electrònica no serà fàcil a la Justícia. És evident que costarà adaptar-se als canvis, però el procés ara és imparable. Estic convençuda que en menys temps del que ens pensem serà absolutament normal poder fer qualsevol tràmit administratiu des de qualsevol lloc i en qualsevol moment, i l’àmbit de la justícia no en quedarà al marge.
Cal no perdre de vista, però, que el pas cap a una administració electrònica, amb un ús intensiu de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, no significa només utilitzar noves eines, sinó també adoptar un nou sistema de treball, una nova actitud. No podem pretendre fer el mateix que fins ara fèiem però amb unes noves eines, cal repensar els processos de treball, els circuits, i, si convé, dur a terme els canvis estructurals que calgui per adaptar-se a un sistema de treball més propi del segle XXI.
El repte és gran. Un procés de modernització com aquest és una cursa de fons, en què cal dosificar l’esforç i saber molt bé cap a on es vol anar per assegurar arribar a un bon fi. Només estem al començament, però el camí iniciat és bo i ara ja no hi ha marxa enrere.

2 comentaris:

  1. En efecte, Rosa, ara per ara s'ha fet la feina fàcil: crear l'estat tecnològic que permeti de la tramitació electrònica dels expedients. El que queda per fer és la part difícil, com tu dius: adaptar un nou sistema de treball, una nova actitud. Precisament, l'Administració de Justícia (en la seva vesant en minúscula "administrar justícia" és la més reaccionària a aquests canvis de mentalitat tan necessaris. Respecte de les lleis, cap problema, es poden canviar. El problema és que que l'ha de fer participi d'aquell espirit innovador.

    Quique

    ResponElimina
  2. Quique, tu coneixes molt bé aquest àmbit i saps molt bé com n'és de difícil fer qualsevol canvi. A la justícia, no serà fàcil ni ràpid, però la lògica, el sentit comú, l'evidència que hi ha noves maneres de fer les coses s'acabarà imposant. La mateixa societat exigirà unes millores que ara ens semblen de ciència-ficció i s'anirà produint un canvi d'actitud.

    ResponElimina