dilluns, 22 d’agost del 2011

100 anys de Valor

M'afegeixo a la iniciativa que el col·lectiu 1entretants Xarxa Cooperativa d’Experiències TIC per a l’Ensenyament en Valencia ha proposat per commemorar en xarxa el centenari del naixement d'Enric Valor, un gran escriptor, gramàtic, lexicògraf i rondallista valencià, que segurament no va tenir el reconeixement que es mereixia, però que avui i ara, amb les tecnologies que permeten fer ús de les xarxes socials i els blocs, podem redescobrir i compartir de forma conjunta.
Ha estat justament arran de l’anunci de l’homenatge que he aprofitat per llegir algunes de les magnífiques rondalles de la tradició popular que va adaptar, autèntiques peces literàries, en les quals excel·leix en l'ús d'un lèxic molt ric. La convocatòria de l'homenatge també m'ha servit per descobir obres de referència de molts valencians, com ara La flexió verbal i el recull d’articles Millorem el llenguatge. Axí mateix, de la seva obra com a novel·lista, m’ha agradat llegir La idea de l’emigrant, una novel·la que descriu la duresa del món rural de muntanya, el fenomen de l’emigració i com gràcies a la cultura i al sacrifici es pot escapar de la misèria.
Aquest homenatge és just perquè més enllà de la seva obra literària, Enric Valor va ser un intel·lectual de referència al País Valencià, un home compromès que va lluitar sempre per la recuperació de la llengua, tal com es desprèn en aquestes declaracions que va fer després que li fos concedit el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes “El meu ha estat un desesperat amor per la llengua i l’ofici d’escriure, una gran passió, que m’ha permès traure temps d’hores de dormir i sobreposar-me a tot".
Finalment, com va dir Enric Valor, “El valencià, com totes les variants de la llengua catalana, ha patit quasi tres-cents anys de persecució, però no de silenci”. No callarem ara tampoc. Que serveixi, doncs, aquest homenatge per recuperar un gran autor i una gran obra.

4 comentaris:

  1. De Valor només en tenim un, però hi ha tants valors repartits per arreu!

    Estem descobrint un veritable homenot, com tants d'altres que encara esperen. I Valor i la seva obra van molt més enllà de les rondalles, més enllà de les obres gramaticals: hi ha persones que tota la seva biografia és un exemple i un pou de sorpreses.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies a vosaltres per la iniciativa de dur a terme aquest homenatge. Ha estat molt emocionant veure la participació massiva de la gent a la xarxa.

    ResponElimina
  3. Rosa, aquests homenatges, a banda del merescut tribut a qui es reten, són profitossíssims per apunts com el teu, per l'interés que han generat en qui l'ha escrit i per la seua lectura i el seu procés de descoberta.
    És un gust veure com aquests moviments de i en xarxa ens marquen nous itineraris a l'hora de llegir i d'aprendre!
    M'ha agradat molt, molt llegir-te.
    Com sempre, gràcies per participar-hi!

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies a tu i a tots els que heu promogut aquest homenatge. Ha estat emocionant veure la resposta a la xarxa i un plaer llegir els apunts que s'han escrit.

    La xarxa, un cop més, ens ha servit per reforçar el sentiment de pertinença a un grup. La xarxa és font d'aprenentatge permanent.

    Molt satisfeta d'haver participat en aquesta iniciativa. Enhorabona per l'èxit.

    ResponElimina